Medewerker in de bouw die een tablet in zijn hand heeft

Wat zijn de vaakst gehoorde bezwaren tegen zelfroosteren?

Zelfroosteren staat bekend om het bieden van meer autonomie voor medewerkers, maar ook voor de organisatie heeft het veel voordelen. Maar zoals bij elke verandering, roept de implementatie van zelfroosteren vaak vragen en bezwaren op. Lees hier de meest voorkomende bezwaren en bedenkingen rondom zelfroosteren.

Zelfroosteren maakt je bedrijf minder flexibel

Sommige bedrijven vrezen dat zelfroosteren de organisatie minder flexibel maakt. Ze denken dat het moeilijker wordt om snel in te spelen op onverwachte situaties, zoals ziekteverzuim of plotselinge veranderingen in de vraag. Daarom besluiten ze vaak om zelfroosteren geen kans te geven.

Hoe pak je dit aan?

In werkelijkheid kan zelfroosteren juist bijdragen aan meer flexibiliteit binnen de organisatie. Door medewerkers de verantwoordelijkheid te geven over hun eigen roosters, ontstaat er meer ruimte voor aanpassingen en creativiteit in het plannen. Bovendien kunnen bedrijven een back-up systeem opzetten waarbij medewerkers worden gevraagd om flexibel te zijn in noodsituaties. Door dit vooraf duidelijk af te spreken en mogelijk te maken met behulp van goede software, kunnen bedrijven snel en efficiënt inspelen op veranderingen, zonder dat dit ten koste gaat van de autonomie van de medewerkers.

 

Starten met zelfroosteren kost te veel geld

Een ander veel gehoord bezwaar is dat de implementatie van zelfroosteren te veel tijd en middelen zou vergen. Bedrijven vrezen dat het veranderen van hun huidige systeem en het opleiden van medewerkers om met de nieuwe software te werken een aanzienlijke investering vraagt, zowel in tijd als geld.

Hoe pak je dit aan?

Hoewel de initiële implementatie van zelfroosteren inderdaad tijd en middelen kan kosten, wegen de voordelen op lange termijn vaak ruimschoots op tegen deze investering. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde software en stapsgewijze implementatieprocessen kan de overstap naar zelfroosteren efficiënter verlopen.

Bovendien kunnen bedrijven op de lange termijn juist tijd en geld besparen. Zelfroosteren die leidt namelijk tot hogere medewerkerstevredenheid, lagere verzuimcijfers en een efficiëntere inzet van personeel. Het is ook mogelijk om de implementatie gefaseerd aan te pakken, zodat de organisatie en medewerkers geleidelijk kunnen wennen aan het nieuwe systeem.

 

Vanaf boven geschoten groep medewerkers in de bouw die overleggen over een plattegrond

 

Zelfroosteren staat gelijk aan machtsmisbruik of een oneerlijke verdeling

Een van de meest gehoorde bezwaren tegen zelfroosteren is de angst voor machtsmisbruik of een oneerlijke verdeling van diensten. Er leeft een angst dat bepaalde medewerkers hun positie zouden kunnen misbruiken om de meest gewilde diensten te bemachtigen, terwijl anderen met de minder aantrekkelijke diensten achterblijven. Hoewel dit een terechte zorg lijkt, is het goed te beheersen met de juiste aanpak.

Hoe pak je dit aan?

Begin met het opstellen van duidelijke en eerlijke regels voor het roosteren. Transparantie is hierbij essentieel. Introduceer een systeem waarin alle medewerkers gelijke kansen krijgen om hun voorkeuren kenbaar te maken, en om nadien aanpassingen door te voeren in het rooster.

Gebruik software die de roosterkeuzes bijhoudt, deze regelmatig roteert en ervoor zorgt dat niemand te vaak de voorkeursdiensten kiest. Stimuleer daarnaast een cultuur van open communicatie, eerlijkheid en respect. Door deze aanpak wordt het risico op machtsmisbruik geminimaliseerd en voelen medewerkers zich eerlijk behandeld.

 

Verandering in de bedrijfscultuur is lastig

Zelfroosteren betekent vaak een andere, moderne visie op personeelsplanning en werktijden. Zelfroosteren kan daardoor een verandering in de bedrijfscultuur vereisen, wat soms op weerstand kan opwekken. Medewerkers zijn soms gewend aan traditionele structuren en kunnen moeite hebben met de overstap naar een nieuw systeem waarin ze meer autonomie krijgen.

Hoe pak je dit aan?

Om deze overgang soepel te laten verlopen, is het belangrijk om duidelijke communicatie en goede training aan te bieden. Laat medewerkers zien welke voordelen zelfroosteren hen biedt, zoals een betere werk-privébalans en meer flexibiliteit.

Organiseer workshops en trainingen waarin medewerkers vertrouwd kunnen raken met het nieuwe systeem. Geef hun daarnaast inspraak in het proces, zodat ze zich betrokken en gehoord voelen. Door de voordelen van zelfroosteren helder te communiceren en medewerkers actief te ondersteunen, kan de bedrijfscultuur zich geleidelijk aanpassen.

 

Twee collega's die aan het dansen zijn samen in een warenhuis

 

Onzekerheid en onduidelijkheid over procedures

Onzekerheid en onduidelijkheid over de nieuwe procedures kunnen ook een bezwaar vormen. Werknemers kunnen zich zorgen maken over hoe ze hun roosters moeten beheren en of ze dit wel goed zullen doen, en willen daardoor liever niet zelfroosteren.

Hoe pak je dit aan?

Net zoals bij een verandering van de bedrijfscultuur, is het essentieel om draagvlak te creëren voor de nieuwe werkwijze. Zorg voor uitgebreide training en begeleiding bij de implementatie van zelfroosteren. Bied continu ondersteuning en maak gebruik van gebruiksvriendelijke software die medewerkers helpt bij het plannen van hun roosters. Door een ondersteunende en educatieve aanpak te hanteren, kunnen deze zorgen effectief worden weggenomen.

Daarnaast is het belangrijk om actief te werken aan het creëren van draagvlak onder medewerkers. Dit kan worden bereikt door hen te betrekken bij het proces, hun feedback serieus te nemen en hen duidelijk te laten zien hoe de nieuwe werkwijze hen ten goede komt. Een gedeeld gevoel van betrokkenheid en acceptatie van de nieuwe werkwijze draagt bij aan een succesvolle implementatie en vermindert onzekerheid.

 

Onze teams worden minder hecht

Een ander vaak gehoord bezwaar is dat zelfroosteren kan leiden tot minder hechte teams. Wanneer medewerkers hun eigen roosters bepalen, bestaat de kans dat ze elkaar minder vaak zien, wat de teamdynamiek kan beïnvloeden.

Hoe pak je dit aan?

Hoewel het waar is dat flexibele roosters kunnen leiden tot het uit elkaar halen van vaste teams en minder onderlinge interactie, betekent dit niet noodzakelijk dat de teamcohesie vermindert. Het hangt af van hoe het systeem wordt ingevoerd en beheerd.

Om de teamcohesie te stimuleren, is het belangrijk om regelmatig teamvergaderingen en sociale activiteiten te organiseren, waarbij iedereen aanwezig kan zijn. Creëer daarnaast vaste momenten in de week waarop het hele team samenkomt, bijvoorbeeld voor een gezamenlijke lunch of een korte vergadering. Door het stimuleren van teamactiviteiten en communicatie buiten de geplande werkuren om, kan de cohesie worden behouden of zelfs versterkt, ondanks het flexibele rooster.

 

De planning wordt te ingewikkeld met zelfroosteren

Een veelgehoorde reden om niet over te gaan op zelfroosteren is de vermeende complexiteit van de planning. Vooral in organisaties met veel medewerkers en diverse afdelingen kan het beheren van persoonlijke voorkeuren en beschikbaarheden als een ingewikkelde en tijdrovende taak worden gezien.

Hoe pak je dit aan?

Hoewel het waar is dat het plannen van roosters ingewikkelder kan worden bij grotere organisaties, kunnen technologische oplossingen dit probleem volledig wegnemen.

Maak dus gebruik van geavanceerde roosterplanningssoftware die automatisch rekening houdt met de beschikbaarheden en voorkeuren van medewerkers, terwijl het tegelijkertijd aan de bedrijfsbehoeften voldoet. Deze software kan veel van de administratieve last wegnemen en zorgen voor een efficiënt en eerlijk rooster. Daarnaast kan het inzetten van een dedicated team of persoon voor het beheren van de roosters helpen om eventuele complexiteit in goede banen te leiden, zonder dat het een grote belasting wordt voor de organisatie

 

Conclusie

Hoewel de implementatie van zelfroosteren enkele uitdagingen met zich meebrengt, bieden deze juist kansen voor verbetering en groei. Met duidelijke richtlijnen, eerlijke verdelingssystemen, transparante communicatie en uitgebreide ondersteuning kunnen bedrijven deze bezwaren succesvol overwinnen.

Zelfroosteren kan leiden tot een productievere, tevredener en meer betrokken werkvloer. Durf de stap te zetten en ontdek hoe deze moderne aanpak jouw organisatie naar een hoger niveau kan tillen. Begin vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden en investeer in de toekomst van jouw bedrijf en medewerkers.

Planpoint - reservatie werkplek beheer en planning

Aan de slag met software voor je WFM?

Wil je meer weten over hoe Workforce Management jouw organisatie kan transformeren? Neem vandaag nog contact met ons op!

Boek een gratis demo